Passivhusdagarna 2014

IG Passivhus Sverige presenterar kvalitetssäkrade passivhusprojekt för besökare runtom i Sverige.

  I Åkersberga står Sveriges första certifierade passivhus, förskolan Skogslunden. Sedan 4 år tillbaka leker, upplever och skapar här runt 90 barn. Förskolan har visat sig vara väldigt ljus, mycket tyst och otroligt energisnål. Fredagen den 7 november visas skolan för allmänheten.
Läs mer.
  En kombination av Umeå kommuns ambitioner och kunskapen inom hållbart byggande hos Swecos konsulter har banat väg för världens nordligaste internationellt certifierade passivhus. Förskolan Hedlunda i Umeå var inflyttningsklar i augusti 2014.
Läs mer.
  Passivhusleverantören Emrahus har i samarbete med Attendo AB byggt ett funktionellt LSS-boende i Andersberg, Gävle, i ett plan och med sex lägenheter. Planlösningen är utarbetad med individen i fokus, men det finns även gemensamma ytor och goda personalutrymmen.
Läs mer.
  Högåsskolan i Knivsta blir ett fyravåningshus med integrerad gymnastiksal och ett tillagningskök för totalt 400 barn. Byggnaden ska minimera kostnaden för skolan ur ett livscykelperspektiv med ett värmebehov under 15 kWh/m2år.
Läs mer.
  Vegaskolan i Vännäs byggs ut med en passivhuscertifierad huskropp som länkar ihop de två delarna av den befintliga skolan. Efter utökningen kommer byggnaden att innehålla en skola för årskurs 1-6, fritids, särskoleklasser och ortens nya huvudbibliotek. Skolan blir 4500 kvm stor och ska ge plats för 600 elever och 35 lärare.
Läs mer.
  Världens första passivhustennishall står i Växjö. Fredagen och lördagen den 7/11 och 8/11 kan du uppleva den prisbelönta Södra Climate Arena inifrån. Läs mer.
  Björken Special är den första villan i Sverige som klarade passivhuskraven och blev certifierad. Hög kvalitet in i minsta detalj syns när man besöker Fiskarhedenvillans hus i Upplands Väsby. Villa Björken Special har öppet den 7:e november.
Läs mer.
  För närvarande bygger eleverna på Dragonskolans bygg- och anläggningsprogram villor på Tavleliden i passivhusstandard till Umeå kommun. Husen ska bli Sveriges första miljöcertifierade passivhusvillor – och de energisnålaste villorna i landet. Hela projektet består av sex enfamiljsvillor á 158 kvm och utförs anpassat till elevernas läsår och läroplan, i tre etapper.
Läs mer.
  IG Passivhus i Växjö har en egen utställning som kommer att vara öppen under Passivhusdagarna. Här kan man titta på komponenter, nya produkter, hitta leverantörer m m. Alla besökare bjuds på kaffe och fika/frukt.
Läs mer.
  I Ulricehamn bjuder passivhusexpert Ingo Theoboldt in till en gratis föreläsning om passivhus och vilka verktyg som finns för att beräkna dessa. Ingo har lång erfarenhet och är Sveriges enda internationella passivhus-certifierare.
Läs mer.