Passivhusdagar 2016 – Södra Climate Arena


Arkitekt: Kent Pedersen

Öppettider Passivhusdagar 2016:

Lördagen den 12/11 kan gruppvisningar för 10-20 personer bokas mellan kl. 11-13. Anmälan senast 30 oktober till info@igpassivhus.se.

Adress: (Länk till Eniro)
Skogsuddevägen 30
352 51 Växjö

Kontaktperson: Simone Kreutzer
simone@igpassivhus.se
Tel. 0709-123 096

2010 anordnade Södra Timber en arkitekttävling för att bygga en tennishall i Växjö. Kraven var att bygga i trä, att hallen skulle bli energieffektiv och att den skulle kunna användas som koncepthall. Kent Pedersen från Danmark vann tävlingen.

Hallen är 9 meter hög och har 37 meter långa fribärande limträbalkar. Referensareran är 3600 m2. Det finns tre tennisbanor och en övningsbana mot norr. Entrén är mot söder.

Hela övre planet är inglasat med ett speciellt passivhusfasadsystem. I nedre plan, under marken, finns teknikrum och omklädningsrum.

Hallen har ett eget ventilationsaggregat och värms med luft. Övriga utrymmen ventileras av ett separat aggregat och värmen distribueras via radiatorsystem. Fyra borrhål i marken förvärmer och förkyler inkommande luft. Uppvärmning och varmvatten kommer från fjärrvärmeanläggningen i Växjö.

Värmebehovet för tennishallen är väldigt lågt, långt under passivhuskravet 15 kWh/m²,år, trots att hallen är öppen dygnet runt.

Byggnadsentreprenör var Dynacon i Växjö som påbörjade bygget i juni 2011. Inflyttningen skedde i maj 2012. Tennishallen drivs av Växjös tennislegender Stefan Edberg, Carl Axel Hageskog och Magnus Larsson och deras bolag ReadyPlay.

Presentation av tennishallen på den 16. internationella passivhuskonferensen i Hannover:
Passivhustennishall i Växjö PH konferens Hannover 2012 English

Passivhuscertifikat tennishall

Faktablad Södra Climate Arena