Villa Circuitus

Villa Circuitus står för högklassig design och maximal energieffektivitet. Den kompakta runda kroppen minimerar värmeförluster och ger en spännande form både exteriört och interiört. Byggnaden har fyra sovrum, ett stort kök med matplats och stora ljusinsläpp mot söder. Alla rum är optimalt placerade för att minska kanallängder och minimera ventilationsförluster. Taköverståndet är inte enbart en arkitektonisk lösning utan utgör även solavskärmningen. Sedumtaket och träpanelen i kombination med orange skivmaterial ger huset sin ekologiska karaktär.

Villa Circuitus byggs med sunda material som återvunnet papper och glas. Uppvärmningen sker med en minivärmepump, ett borrhål förvärmer eller förkyler den inkommande luften. Glasverandan ligger utanför klimatskärmen på taket och är en ”Växjölösning” med regnfria naturupplevelser året om.

Huset byggs enligt den höga internationella passivhusstandarden. Ett flertal passivhuscertifierade komponenter kommer att användas. Unik är även den inblandade kompetensen, samtliga konsulter är certifierade passivhusexperter. Alla leverantörer och byggare utbildas till internationellt certifierade passivhushantverkare innan arbetena börjar.

Villan kommer att vara den första i sitt slag i Sverige. Den ska användas som privatbostad av en familj, men även som visningsobjekt. Byggprocessen kommer att dokumenteras noga både tekniskt, ekonomiskt och vad gäller ”mjuka värden”. Efter inflyttningen kommer huset att följas upp noggrant under flera år.

Arkitekt: Sajt arkitektstudio, Nina Sandahl
Entreprenör: Biwi Bygg AB
VVS: Enerwex AB
Energi: Intressegrupp Passivhus
BOA: 175 m2, BIA: 40 m2
Konstruktion: trä U = 0,06-0,11 W/m2K
Fönster: trä-alu = 0,60-0,70 W/m2K
FTX = verkningsgrad 94 %
Uppvärmning: minivärmepump
Förvärmning/kylning via ett borrhål
Köpt energi enligt BBR: 15 kWh/m2 ATemp och år
Läge: 10 min öster om Växjö

Läs mer på projektets egna webbplats.