Arkitekturtävlingens vinnare är utsedd!

Tävlingen Svenska Arkitekturpriset för passivhus 2013 är avgjord. Av de inlämnade bidragen har den internationella juryn valt ut fyra projekt som klarat de uppställda kriterierna.

Bland pristagarna finns goda exempel på att man kan kombinera energieffektiv byggnation med bra arkitektur. Vi hoppas att priset, som blir årligen återkommande, ska stimulera och motivera till en utveckling där man arbetar för att bygga välfungerande passivhus i förening med god gestaltning, funktion, hållbarhet och komfort.

Vinnaren av första priset och prissumman på 10 000 SEK är Kent Pedersen Arkitektfirma ApS i danska Hellerup för passivhustennishallen Södra Climate Arena i Växjö. Tennishallen uppfördes i "Europas grönaste stad" i uppdrag av Södra Timber och drivs av Ready Play. Bakom bolaget står tennisprofilerna Stefan Edberg, Magnus Larsson och Carl-Axel Hageskog.

Juryns motivering:

”Detta är ett fint exempel som visar att ett passivhus kan vara både väl fungerande och elegant. Programmet är enkelt, en hall med fyra tennisbanor, och byggnaden har fått en lika enkel som självklar lösning. Anpassningen till platsens suterrängläge är genial, och man har med några få grepp skapat fin arkitektur i väl avvägd förening med goda energilösningar. Byggnadens energiförsörjning löses skickligt så att den blir en naturlig del av både platsen och arkitekturen. Enkelheten bjuder på genomarbetade detaljer som ger ögat och upplevelsen en behaglig stimulans.

Södra Climate Arena är ett lysande exempel på hur man kan skapa god arkitektur genom att gestalta med teknik och funktion på ett miljövänligt sätt utan att göra avkall på verksamhetens behov. Detta är en byggnad som kan stoltsera som förebild för kommande passivhus i Sverige.”

Övriga finalister som får ett hedersomnämnande är Skogslundens förskola i Stockholm (Bleck Arkitekter, Stockholm), Villa Björken i Upplands Väsby (Bjerking Arkitektur) och Trädgårdsstadens förskola i Skövde (Glantz Arkitekturstudio, Skövde).

Den internationella juryn bestod av sex arkitekter och passivhusexperter från Sverige, Danmark, Tyskland och Österrike.

Läs den kompletta bedömningen av alla finalister.