Brinova Arena, Karlskrona

Ort: Karlskrona
Arkitekt: UULAS Arkitekter AB
Beställare: Karlskrona kommun
Entreprenör: Structor Kristianstad AB
Kapacitet: 2500 + 700 personer
Inflyttning: 2019

Brinova Arena i Karlskrona har som första idrottsanläggning i Sverige erhållit certifieringen "PHI Energisparhus"* av Passiv Haus Institut i Darmstadt.

Projektet invigdes 2019. Arenan har en publikkapacitet om 2500 personer i huvudhallen och 600-700 åskådare i sidoarenan, och en area om 9 000 kvadratmeter där allt från konserter, handboll och skolidrott kan utövas. I arenan finns även en restaurang med möjligheter för konferenser och mässarrangemang.

Arenan är en modern anläggning med stor flexibilitet för att kunna växla mellan olika parallella arrangemang. Den ligger centralt på Trossö i Karlskrona och är tillgänglig med allmänna kommunikationer. Arenan är utrustad med Blekinges största takmonterade solcellsanläggning som försörjer hela arenan med energi samt levererar överskottsenergi till det allmänna nätet.

Arenan är uthyrd till Karlskrona kommun på ett 25 årigt hyresavtal.

* I klassen Energisparhus ställs inte lika höga krav avseende värmebehovet. Missar man gränsvärdet på 15 kWh/m2år på grund av utformningen, klimatet eller storleken men jobbar med lika hög kvalitetssäkring, kan man fortfarande få ett internationellt certifikat av PHI som då heter energisparhus.

Passivhuscertifikat Brinova Arena