Högåsskolan en fullträff i design, funktion och kostnad

Uppsala Nya Tidning har besökt byggarbetsplatsen för Högåsskolan, som byggs enligt den internationella passivhusnormen och som ska invigas i juni.

"När man kliver in i skolan slås man först av de exklusiva materialen och den pampiga huvudentrén med stora fönster, högt i tak och ett böljande trätak som byggts i vågor. Den andra tanken är att det är varmt härinne, trots att det fortfarande är en byggarbetsplats.

– Kravet var att ha högst ett visst luftläckage, men när vi mätte hade entreprenören som bygger skolan lyckats komma ner till en tiondel av kravet. De har varit mycket noggranna med att bygga tätt och täta överallt. Vi är mycket nöjda med arbetet, säger Tomas Lindgren, projektchef på det kommunala bolaget Kommunfastigheter.

Väggar och tak i skolans gemensamma ytor ser exklusiva ut. De täcks av smala träpanelbitar i varierande bredd med så kallade spalter, luftspringor mellan varje bräda.

Enligt Tomas Lindgren är materialen inte så dyra som de ser ut. Genom ett nära samarbete med byggbolaget har man fått ner kostnaderna så att denna skola faktiskt blivit billigare än nybyggda Brännkärrskolan i Alsike som inte är en passivhusskola.

– Att väggar och tak ser ut så här handlar om att vi också jobbat mycket med akustiken. För att få ner ljudnivåerna ligger en matta bakom panelen och det har lagts in spalter i väggar och tak, säger Tomas Lindgren.

Läs hela artikeln här!

På bilden: projektchef Thomas Lindgren. Foto: Maria Lindblom, UNT.