Hovrätten i Umeå certifierad

Norrportens nya tillbyggnad till Hovrätten i nedre Norrland i Umeå har certifierats som Passivhus av Passivhusinstitutet i Darmstadt. Utmärkelsen är internationell och ges endast till fastigheter med en energianvändning mindre än 15 kWh/kvadratmeter och år.

- Det är Norrportens hittills första Passivhus och det känns extra spännande att vi lyckats så här långt norrut i vårt bestånd, säger Johan Jarl, marknadsområdeschef på Norrporten i Umeå.

Ett Passivhus förbrukar betydligt mindre energi för uppvärmning jämfört med Boverkets krav för kommersiella fastigheter - 15 kWh/kvadratmeter och år jämfört med 105 kWh/kvadratmeter och år. Som jämförelse förbrukar Norrportens fastigheter i övrigt cirka 70 kWh/kvadratmeter och år i snitt.

- Vi har haft mycket höga ambitioner i valet av material. Bra fönster, bra isolering och ett i övrigt helt tätt skal. Samtidigt är vi väldigt nöjda med gestaltningen av tillbyggnaden ur ett estetiskt perspektiv, säger Johan Jarl.

Tillbyggnaden på drygt 1 200 kvadratmeter stod färdig i höstas. Hyresgäst är Domstolsverket med verksamhet för Hovrätten i nedre Norrland. Projektkostnaden uppgick till cirka 46 miljoner kronor.