i2 Factory från Lettland vinner 2:a priset i Component Awards

Den lettiska fönstertillverkaren i2 Factory har vunnit andrapriset i den världsomfattande Component Awards, en tävling för certifierade passivhuskomponenter. "Smartwin Solar" är tillverkat av trä och aluminium i samarbete med Advantage Architectural Woodworks från USA. Fönstret bedömdes inklusive montering och skuggning.

Juryn värdesatte den höga estetiska och innovativa standarden i kombination med höga värden för termiskt skydd. Den smala karmen gör att glasandelen blir 80 %.

I årets Component Awards tävlade 20 företag från 11 länder med sammanlagt 31 produkter och installationslösningar. Prisutdelningen ägde rum på den 23:e Internationella passivhuskonferensen i Gaobeidian. Konferensen hade förlagts till Kina av hållbarhetsskäl eftersom intresset är stort för hållbart byggande i Asien. Kina bygger passivhus i storskalig omfattning och ligger idag långt framme vad gäller energistandard för nybyggnation.

Det vinnande fönstret från i2 Factory och Advantage Architectural Woodworks har redan beprövats i ett husprojekt i Vīkuļi, Lettland. Där monterade man fönstrets senaste version på ett intelligent och innovativt sätt.

Besök i2 Factory.

På bilden: husprojekt i Vīkuļi, foto i2 Factory