Mycket nytt på BAU 15

När Europas största byggmässa öppnade sina portar i München i januari var montrarna fullspäckade med innovativa produkter både för nybyggnation och renovering.

Pro climas nya system för fönstertätning med omlöpande heltäckande lister gör det speciellt enkelt att montera nya fönster i befintliga hus. Tillverkaren presenteras av Hunton i Sverige. Produkter från pro clima finns bl.a. i förskolan Skogslunden och i Högåsskolan Knivsta.
På bilden till höger: Jens-Lüder Herms, pro clima, Tommy Wesslund, Enerwex, Michael Staffas, Fiskarhedenvillan.


Vid renovering är det viktigt med lösningar som möjliggör tilläggsisolering även när man inte kan bygga på utåt. Företaget Hufer Holztechnik har utvecklat en ”lättregelexpander” som gör att man enkelt kan ”tjocka på” isoleringen och skapa en ”renare” lufttäthetslinje. Modellen visar hur man har förlängt bjälklaget med hjälp av expandern.¨


Även glasindustrin utvecklas vidare. Företaget Hachtel presenterade ett 2-glasfönster med två inlagda LE-folier som gör att glaset har samma kvalitet som ett 4-glas fönster, men med mycket mindre vikt och bredd. Ug-värdet ligger på 0,3 W/m2K och g-värdet är med 40% fortfarande acceptabelt i Sverige.
Bilden till vänster: VD Patric Hachtel och hans kollega Matthias Cyrus, som är mycket intresserade av den svenska marknaden och gärna vill vidareutveckla sin export.

Vill man renovera och har begränsade möjligheter till tjockare väggar så har Variotec utvecklat ett isoleringssystem med kiselsyra, ett naturligt material som i dag bl.a. finns i vakuumisolering. Men även utan vakuum kommer det upp i ett lambda-värde på 0,02 och halverar därmed isoleringstjockleken, jämfört med ”standard”-isoleringsmaterial. Bilden till höger: Martin Forstner från Variotec som visar väggkonstruktionen med kiselsyra.


Oavsett vilken tilläggsisolering man väljer när man renoverar är det dock viktigt att minska köldbryggorna. Dessa plastpluggar som Ejot jobbar med minskar alla onödiga punktuella köldbryggor och skapar en hållbar och sund klimatskärm.
På bilden herr Flinspach som demonstrerar hur enkel och helt utan köldbryggor monteringen är.

BAU 15 var återigen en givande mässa, och vi träffade många svenska kollegor som är återförsäljare för tyska produkter.