Nu kan även passivhus få gröna bolån

Bild: Emrahus

Tidigare var det bara bostäder med energiklass A och B enligt Boverkets riktlinjer som kvalificerade sig för gröna bolån hos SEB. Nu kan även den som ska bygga ett certifierat passivhus eller en bostad med Svanen-märkning eller betyget Guld/Silver enligt certifieringen Miljöbyggnad ansöka om ett grönt bolån.

Förändringen innebär att fler får ta del av de fördelaktiga villkor med 10 punkter lägre ränta som SEB erbjuder i gröna bolån.

SEB ser en ökad efterfrågan på gröna boenden och banken har som mål att driva utvecklingen när det gäller finansieringen av dem. Många byggbolag har också visat stort intresse för gröna bolån då många byggbolag väljer att bygga hållbart enligt de kriterier som SEB nu lagt till.

Bakom Svanen-märket står statliga Miljömärkning i Sverige AB och bakom Miljöbyggnad står Sweden Green Building Council som är en ideell förening där företag inom fastighets- och byggsektorn är medlemmar. Passivhus är ett hållbart sätt att bygga där den internationella standarden togs fram av tyska Passive House Institute (PHI).

Läs mer om SEB:s gröna bolån här.