Oset får Sveriges första passivhus-naturum

Idag tillkännagavs vinnaren i Örebro kommuns arkitekttävling för naturum Oset, ett besökscentrum som ingår i omvandlingen av en gammal soptipp och oljehamn till ett område för rekreation, kunskap och inspiration. Intressegrupp Passivhus har varit juryns rådgivare. Det vinnande bidraget är "Mosaik", skapat av White arkitekter.

Ur juryns motivering:
- Förslaget sätter Örebro på kartan, ökar naturum Osets attraktionskraft genom sin ovanliga utformning och blickar med förtroende mot framtiden med sitt sätt att säga att ”här är allt möjligt”!

Mannen bakom den storskaliga landskapsrestaureringen av Oset/Rynningeviken är den prisbelönte kommunbiologen Mats Rosenberg. Han har förvandlat avfallsdeponier och gammal industrimark till en oas för invånarna i Örebro. Bara några kilometer från Stortorget har landskapet restaurerats och återfått stora naturvärden – och staden har öppnats upp mot Hjälmaren.

Ett logiskt krav för Naturum Oset var att det skulle bli en ekologisk byggnad som klarar kraven för passivhus enligt de internationella kriterierna (PHI).