Passive Voyage – en resa till 20 länder och över 250 passivhus

Under två månaders tid har Simone Kreutzer Wesslund och hennes dotter Linnea rest runt i Europa och besökt både passivhus och tillverkare. Under mottot "The old and the last generation" har de undersökt hur passivhus fungerar i vitt skilda länder och varit övernattningsgäster hos människor som bor i passivhus.

De blev mottagna med öppna armar av både privatpersoner och folk som ägnar sig åt passivhus i sitt jobb. Härliga möten uppstod överallt och visade på den starka gemenskap och framåtanda som finns hos dem som gör en insats för klimatet och miljön genom att bygga passivhus.

Gemensamt för alla var att de var mycket nöjda med sitt husval. Den höga komforten framhölls i både varma och kalla länder, och de låga energikostnaderna. I Spanien hade en passivhus-familj noll euro i energikostnader medan grannarna fick betala 300-400 euro per månad.

Men framför allt visade #PassiveVoyage vilket stort engagemang det finns för klimatet och ett bättre byggande i hela Europa. Människor delade med sig av sina lösningar och erfarenheter, och alla fantastiska exempel visade hur mycket vi kan åstadkomma när vi gör det tillsammans och alla bidrar med det de kan.

#PassiveVoyage är slut, men resan mot en hållbar framtid går vidare. Vi fortsätter kämpa, vi är starka tillsammans och om alla gör något blir det stor skillnad!

Simone och Linneas resa förde dem till 20 länder: Sverige, Finland, Åland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Österrike, Slovakien, Ungern, Bulgarien, Grekland, Italien, Tyskland, Tjeckien, Schweiz, Frankrike, Portugal, Belgien och Danmark.

Utöver besöken i olika typer av passivhus hann de också hälsa på hos 13 tillverkare av passivhus-komponenter såsom isolering, fönster och lufttäthetsprodukter.

Ett inslag om resan i grekisk tv (engelsk text):

Reportage i österrikisk radio (tyskt tal):

https://sound.orf.at/podcast/oe1/oe1-nachhaltig-leben/passivevoyage-wie-mutter-und-tochter-europas-passivhaeuser-erkunden

Linneas podd hos Passive House Accelerator (engelskt tal):

Passive House Podcast Ep. 140: Linnea Kreutzer, Passive Voyage | Passive House Accelerator