Villa Björken

Byggherre: Fiskarhedenvillan AB

I Upplands Väsby har Sveriges första internationellt certifierade villa i passivhusteknik färdigställts och invigts. En speciell utmaning, då en villa är mycket mindre ”kompakt” än större byggnader, med jämförelsevis större avkylande ytor än vad en större byggnad har. Varje detalj är viktig och Fiskarhedenvillan har tagit sig tiden att utveckla samtliga detaljer noggrant, både gällande köldbryggor, lufttäthet, fukt- och brandsäkerhet samt byggbarheten. Villan har en referensarea på 176 m², en öppen planlösning med stort vardagsrum och kök i nere plan och fyra sovrum och ett allrum på plan 2.

Alla konsulter och projektledare som har varit med i projektet är internationellt certifierade passivhusexperter.

Huset värms upp via en minivärmepump på 3,4 kW. En blandning av golvvärme och väggvärme ger boendet högsta möjliga komfort.

Ventilationsaggregatet är marknadens bästa villaaggregat med faktisk verkningsgrad över 92%.

Den viktiga solavskärmningen utförs genom ett skärmtak samt yttertaket på söderfasaden. Mot väster används en solstyrd solavskärmning. Det är en vertikal utvändig markis som aktiveras då solinstrålningen på sommaren blir allt för intensiv. Markisen tar bort över 90% av den instrålande solenergin och håller inomhustemperaturen på en behaglig nivå. Trots detta går det att titta ut genom markisen.

Solceller på takets södra sida producerar lika mycket solenergi som huset behöver för köpt energi av värme, varmvatten och fastighetsel (enligt BBR). Grästak (sedum) på andra sidan markerar tydligt miljö- och energitankar i projektet.

Villan kommer att används som visningshus och Fiskarhedenvillans kontor fram till 2014. Privatpersoner, företag och andra intresserade kan boka tid för visning och information alla vardagar. Vissa helger kommer det även finnas möjlighet till visning, t ex under Passivhusdagarna 2013. Det finns även möjlighet att provbo i huset.

Passivhuscertifikat Villa Björken

Faktablad Villa Björken

Energideklaration