Villa Circuitus

Villa Circuitus står för högklassig design och maximal energieffektivitet. Den kompakta runda kroppen minimerar värmeförluster och ger en spännande form både exteriört och interiört. Byggnaden har fyra sovrum, ett stort kök med matplats och stora ljusinsläpp mot söder. Alla rum är optimalt placerade för att minska kanallängder och minimera ventilationsförluster. Taköverståndet är inte enbart en arkitektonisk lösning utan utgör även solavskärmningen. Sedumtaket och träpanelen i kombination med orange skivmaterial ger huset sin ekologiska karaktär.

Villa Circuitus är byggd med sunda material som återvunnet papper och glas. Uppvärmningen sker med en minivärmepump, ett borrhål förvärmer eller förkyler den inkommande luften. Glasverandan ligger utanför klimatskärmen på taket och är en ”Växjölösning” med regnfria naturupplevelser året om.

Huset är certifierat enligt den höga internationella passivhusstandarden. Ett flertal passivhuscertifierade används. Unik är även den inblandade kompetensen, samtliga konsulter är certifierade passivhusexperter. Alla leverantörer och byggare utbildades till internationellt certifierade passivhushantverkare innan arbetena började.

Villan är den första i sitt slag i Sverige. Den används som privatbostad av en familj, men även som visningsobjekt. Byggprocessen är noga dokumenterad både tekniskt, ekonomiskt och vad gäller ”mjuka värden”. Sedan inflyttningen följs huset upp noggrant i flera år framåt.

Arkitekt: Sajt arkitektstudio, Nina Sandahl
Entreprenör: Biwi Bygg AB
VVS: Enerwex AB
Energi: Intressegrupp Passivhus
BOA: 175 m2, BIA: 40 m2
Konstruktion: trä U = 0,06-0,11 W/m2K
Fönster: trä-alu = 0,60-0,70 W/m2K
FTX = verkningsgrad 94 %
Uppvärmning: minivärmepump
Förvärmning/kylning via ett borrhål
Köpt energi enligt BBR: 15 kWh/m2 ATemp och år
Läge: 10 min öster om Växjö

Läs mer på projektets egna webbplats.

Foto: Anders Bergön