Pressmeddelande okt. 2013

Pressmeddelande okt. 12013

Passivhusdagarna 2013 - visst fungerar passivhus i Sverige

Den 8-10 november visar IG Passivhus Sverige med partners upp kvalitetssäkrade passivhusprojekt för besökare runtom i Sverige. Här ges tillfälle att tala med passivhusexperter, byggherrar och användare. Bland objekten som öppnar sina dörrar finns både enfamiljshus, förskolor och en idrottshall, alla lyckade exempel för att passivhus visst fungerar i Sverige.

Passivhusdagarna pågår samtidigt i hela Europa och världen. I Sverige växer sig intresset för passivhus allt större, inte minst från kommuner och andra aktörer som vill uppföra kvalitetssäkrade byggnader med hög komfort och låg energianvändning. De första genomförda passivhusprojekten i Sverige visar att det mycket väl är möjligt att bygga enligt filosofin om en byggnads helhet även i nordiskt klimat. Noggranna uppföljningar bekräftar att husen lever upp till förhandsberäkningarna och delvis överträffar dem. Användarna vittnar om ett mycket behagligt inomhusklimat och lättskötta fastigheter. Bland projekten som visas upp under passivhusdagarna finns den uppmärksammade förskolan Skogslunden i Åkersberga, Trädgårdsstadens förskola i Skövde, världens första passivhustennishall Södra Climate Arena i Växjö som vann årets arkitekturpris för passivhus, Sveriges första passivhusvilla Björken i Upplands Väsby och Dragonskolans miljöcertifierade passivhusvillor i Umeå. Dessutom öppnar cellulosatillverkaren Isocell sin splitternya fabrik i Tibro, och hos IG Passivhus i Växjö kan man se en hel utställning med passivhuskomponenter.

Samtliga certifierade passivhus i Sverige får kvalitetssigillet "Äkta passivhus" som tilldelas av Intressegruppen Passivhus i samarbete med Passivhaus Institut Darmstadt. Äkta passivhus har ett värmebehov på max. 15 kWh m2a resp. ett effektbehov på max. 10 W/m2. Värdet för byggnadens lufttäthet ska understiga 0,6 omsättningar/h. Primärenergibehovet får max. vara 120 kWh/m2a. Äkta passivhus håller mycket hög komfort med frisk luft året om, utan drag och kallras. Äkta passivhus är kvalitetssäkrade.

Foton:
[print_gllr id=3712]

Bilderna får användas med uppgift om fotograf.