RAICO:s fasadsystem möjliggör världens nordligaste passivhus

Vi hälsar företaget RAICO välkommen som ny medlem i Intressegrupp Passivhus!

Med sina pålitliga och av oberoende instans certifierade värden garanterar RAICO:s THERM+ fasadsystem för passivhus att hus som byggs med detta system snabbt och enkelt kan få certifiering. Det senaste exemplet är den nya förskolan Hedlunda i Umeå, världens nordligaste passivhus. 

De definierbara isoleringsvärdena för THERM+ fasadsystemet för passivhus ger säkerhet i utförandet och är avgörande för att huset ska kunna certifieras. Det bästa exemplet är den nya förskolan Hedlunda i Umeå, ca 30 mil söder om polcirkeln.
- Utan det passivhuscertifierade fasadsystemet ­från RAICO hade världens nordligaste passivhus inte varit möjligt att utföra, säger Thomas Greindl, ledande arkitekt hos Sweco Architects i Umeå.
- Att byggdelarna är definierade och kontrollerade samt certifierade av en oberoende instans ger en garanterad kvalitet med värden som man kan lita på.

Säkerhet med RAICO

Med RAICO fasadsystemet för passivhus kan man utföra nästan vilken byggnad som helst som certifierat passiv­hus. Det innebär att det är möjligt att bygga passivhus med stora fasta fönster som inte bara ger energivinster utan också passar till ­husets utseende och skapar en ljus känsla inomhus. Basen är fasadsystemet THERM+, som har certifierats i samtliga utföranden och enligt de senaste kriterierna av tyska Passivhaus-Institut. Glasfasadsystemet THERM+ H-V uppfyller komfortkriteriet för passivhus med ett UCW-värde på 0,80 W/(m²K). Detta gäller också för glasfasadsystemen ­THERM+ Aluminium A-V och THERM+ Stahl S-I, som också är passivhuscertifierade.

Fasader av limträ

Förskolan är isolerad med boraxfri cellulosa och träbaserade skivor. Till de glasade fasadpartierna användes THERM+ H-V fasadsystemet för passivhus med en systembredd på 76 mm.­ Detta gäller särskilt för den helglasade entrén och glasfasaderna på varje sida av huset, totalt 120 kvm glas som ger en ljus och trevlig atmosfär inne i huset. Fasadkonstruktionen med ljust limträ förstärker ytterligare detta utseende med smala stolpar. Totalt har den nya byggnaden ett specifikt värmeenergibehov på mindre än 15 kWh/m2år och ett primärenergibehov på mindre än 120 kWh/m2år.

Optimal service

Det är inte bara de definierade isoleringsvärdena som talar för RAICO.
- Vi har fått perfekt stöd av RAICO, företaget erbjuder en god arkitekt- och byggplatsservice med personlig hjälp på plats, berättar­­Thomas Greindl. Förskolan Hedlunda kunde öppnas planenligt i september 2014. Som världens nordligaste passivhus är bygget ett imponerande bevis för de fördelar som THERM+ fasadsystemet för passivhus från RAICO ger i praktiken.

Till RAICO:s webbplats.