Wolfgang Feist och Bo Adamson Årets framtidsbyggare

På bilden från vänster: Per Eriksson (rektor LTH), Bo Adamson, Wolfgang Feist, Margot Wallström, Hans Eliasson (vars stiftelse står bakom priset)

2014 års Framtidsbyggare är professor Wolfgang Feist från Passivhausinstitut Darmstadt och professor Bo Adamson. Tillsammans tog de för 25 år sedan fram ett koncept för byggnader som klarar sig utan aktiv uppvärmning, och myntade begreppet passivhus.

Prisutdelaren Margot Wallström underströk i sitt tal den globala betydelsen av passivhuset för klimatskyddet. I slutet av oktober ska EU besluta om en ytterligare sänkning av CO2-utsläppen med 40 % till 2030. För att kunna komma dit behövs passivhuset med sin enorma energibesparingspotential på 90 %.

Intressegrupp Passivhus som representerar det internationella passivhusförbundet iPHA i Sverige och som är partner till Wolfgang Feists institut, gratulerar till den fina utmärkelsen!

Årets Framtidsbyggare är ett nyinstiftat pris och en av de största utmärkelserna inom hållbar utveckling i Sverige. Varje år ska forskare, opinionsbildare och studenter belönas. Bakom priset står Stiftelsen för energieffektivt byggande.
– Vi vill med initiativet Årets Framtidsbyggare synliggöra och lyfta frågan om det energieffektiva byggandet och på så sätt främja det hållbara byggandet i Sverige.
Det är viktigt att bygg- och fastighetsbranschen går mot ett större miljötänk och vi hoppas därför att priset ska lyfta frågan och få fler aktörer inom branschen att komma med nya idéer och initiativ, säger Hans Eliasson, styrelseledamot i Stiftelsen för energieffektivt byggande.

Wolfgang Feist och Bo Adamson får utmärkelsen i kategorin Årets innovatör.
I kategorin Årets opinionsbildare belönas Ing-Marie Odegren, VD på Alingsåshem.
I kategorin Årets talang vann sju studenter från LTH.

Läs mer om priset Årets framtidsbyggare här.